Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μια ταλάντωση με … ηλεκτρομαγνητικά φρένα !



Ο ισχυρός πεταλοειδής μαγνήτης της ανωτέρω διάταξης δημιουργεί ανάμεσα στους πόλους του κατακόρυφο ομογενές μαγνητικό πεδίο με φορά προς τα πάνω.
Η οριζόντια επιφάνεια είναι από λείο πλεξιγκλάς και πάνω της είναι στερεωμένα σε μεταλλικές βάσεις δύο οριζόντια ιδανικά μεταλλικά ελατήρια με τους άξονές τους παράλληλους και ίδιες σταθερές k=200N/m.
Στα άλλα άκρα των δύο ελατηρίων είναι στερεωμένη μεταλλική ράβδος Σ, μήκους ℓ=0,8m και μάζας m=0,5kg. Ο άξονας της ράβδου είναι κάθετος στους άξονες των ελατηρίων. Όλες οι συνδέσεις είναι αγώγιμες.
Τα δύο μεταλλικά στηρίγματα συνδέονται μέσω αγωγών με αντιστάτη R=2Ω και αμπερόμετρο κατά σειρά.
Για να δοκιμάσουμε τη διάταξη, εκτρέψαμε τη ράβδο κατά 20cm από τη θέση ισορροπίας της και την αφήσαμε ελεύθερη να εκτελέσει ΓΑΤ. Παρατηρήσαμε τότε ότι η ένδειξη του οργάνου έγινε αρχικά περίπου 1,5A και μειώθηκε σταδιακά μέχρι που τελικά μηδενίστηκε.
Στόχος μας ήταν να καταγράψουμε τη μεταβολή της ένδειξης του οργάνου, αλλά η μείωση γινόταν σχετικά γρήγορα και έτσι χρειάστηκαν αρκετές επαναλήψεις. Τελικά, από τις μετρήσεις που μπορέσαμε να πάρουμε,  φτιάξαμε το διπλανό διάγραμμα.
Ζητούνται τα εξής:
Συνέχεια ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.