Ένα διαγώνισμα στο κεφάλαιο των ταλαντώσεων αφιερωμένο σε όλους τους φίλους του δικτύου και λίγο παραπάνω σε έναν που έγινε πρόσφατα μπαμπάς για 2η φορά(Θοδωρής).
............................................................................................................................................................................
ΘΕΜΑ Β
Β3. Σε ένα εργαστήριο οι μαθητές πειραματίζονται με τον παλμογράφο δημιουργώντας διακροτήματα, βάζοντας κάθε φορά διαφορετικά ζευγάρια τιμών f1 και f2. Σε μία από τις δοκιμές προέκυψε το παρακάτω διάγραμμα x=f(t) ως αποτέλεσμα της σύνθεσης δύο απλών αρμονικών ταλαντώσεων που έχουν το ίδιο πλάτος Α, την ίδια διεύθυνση και θέση ισορροπίας αλλά παραπλήσιες συχνότητες f1 και f2 με f1>f2.
στο β3...ποιά είναι η λύση και ποιά η αιτιολογησή του ;
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ
Φίλε Μηνά, στο χρονικό διάστημα από 0,5s μέχρι 1,5s, το σώμα εκτελεί 20 ταλαντώσεις, εαν τις μετρήσεις στο διάγραμμα, δηλαδή η συχνότητα του ημιτονοειδή παράγοντα είναι 20Hz
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως: f=(f1+f2)/2 άρα f1+f2=40 (1)
Επίσης Ιf1-f2I=fδ δηλ.f1-f2=1s (2)
Από (1) και (2): 2f1=41 οπότε f1=20,5Hz και f2=19,5Hz
κατάλαβα...ευχαριστώ πολυ..
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλησπέρα. Θα μπορούσες να μου εξηγήσεις την λύση στο β1?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή φίλη, σου στέλνω το λινκ με μία ανάρτηση του Διονύση από την οποία είχα κατά νου όταν έγραφα το διαγώνισμα. Με τη δράση της F το σώμα εκτελεί αατ(φυσικά γύρω από μία νέα ΘΙ που απέχει από την ΘΦΜ Δl=3/2(mg/k), δηλαδή βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής από τη θέση 1 στη θέση 2) και η διαδρομή από τη θέση(1) στην (2) είναι η διαδρομή από την πάνω ακράια στην κάτω ακραία θέση του. Οπότε για την απάντηση στο (α) ερώτημα έχεις Δt=T/2.
ΔιαγραφήΣτην θέση (2) το σώμα έχει μηδενική ταχύτητα, οπότε αυτή θα αποτελεί και ακρία θέση για την ταλάντωση που θα εκτελέσει μετά την κατάργηση της F. Άρα για το (β) ερώτημα θα έχει Α=d
Το λινκ που προανέφερα είναι
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://ylikonet.blogspot.gr/2011/10/blog-post_25.html
Ελπίζω να βοήθησα. Εαν όχι γράψε σχόλιο, και θα δώσω την απάντηση αναλυτικά σε ανάρτηση. Καλό βράδυ.
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ. Το Β1(β) το ειχα βρει και εγω. Με το Β1(α) ηταν το προβλημα.
ΔιαγραφήΜπορούμε να έχουμε τις λύσεις των θεμάτων?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εγω θα τις ηθελα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Καραπέτρο Καλησπέρα σας. Είμαι μαθητής της Γ λυκείου και προσπάθησα να λύσω το διαγώνισμα στα πλαίσια μιας επανάληψης στο 1ο κεφάλαιο, αλλά έχω κολλήσει σε αρκετά σημεία. Μήπως θα μπορούσατε να δημοσιεύσετε τις λύσεις ή τουλάχιστον τις απαντήσεις για να μπορέσω να καλύψω τις αδυναμίες μου; Σας ευχαριστώ πολύ για το πλούσιο υλικό που δίνετε και με έχετε βοηθήσει πάρα πολύ στο διάβασμά μου με τις ασκήσεις σας γιατί δεν πηγαίνω φροντιστήριο.Ευχαριστώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Καραπέτρο σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε αφιλοκερδώς, για τις απαντήσεις του διαγωνίσματος. Να είστε καλά! Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τους συναδέλφους σας και τον κύριο Μάργαρη, για το πλούσιο υλικό αυτού του blog, που μας βοηθά σημαντικά στο διάβασμά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή