Προκειμένου να επιστρέψει με το πρόσωπο προς τον σταθμό, πετάει το σφυρί, με ταχύτητα u, παράλληλα και ομόρροπα με την ταχύτητά του ucm, , κι έτσι επιστρέφει με ταχύτητα Vcm=0,2m/s . Η κίνηση που έκανε με το χέρι του ,προκειμένου να πετάξει το σφυρί, είναι τέτοια ώστε στη διάρκεια της κίνησης, ασκούσε στο σφυρί ,σταθερή δύναμη F παράλληλη προς την ταχύτητα ucm. Το κέντρο μάζας του συστήματος αστροναύτη-σφυριού απέχει από το σφυρί απόσταση d1=0,8m και από το κέντρο μάζας του αστροναύτη d2=0,04m. Η ροπή αδράνειας του αστροναύτη, ως προς άξονα από το κεφάλι προς τα πόδια και που διέρχεται από το κέντρο μάζας του, είναι Icm=2kg.m2 και δεν μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του πετάγματος του σφυριού. Θεωρείστε το σφυρί ως σημειακό αντικείμενο.
1. Υπολογίστε τη γωνιακή ταχύτητα ω περιστροφής του αστροναύτη γύρω από το κέντρο μάζας του στη διάρκεια της επιστροφής του, καθώς και την ταχύτητα u που πέταξε το σφυρί.
2. Υπολογίστε την ενέργεια που δαπάνησε .
3. Αν το χρονικό διάστημα για να πετάξει το σφυρί είναι Δt=0,2s, πόση δύναμη άσκησε στο σφυρί, αν αυτή υποτεθεί ότι είναι σταθερή.
4. Αμέσως μετά το πέταγμα , ανοίγει τα χέρια και τα πόδια του,με σκοπό να μειώσει τη γωνιακή ταχύτητα περιστροφής του, με αποτέλεσμα η ροπή αδράνειάς του ως προς το κέντρο μάζας του να γίνει Ι1=3kg.m2. Πόση ενέργεια δαπάνησε γι’ αυτή του την προσπάθεια.
5. Αν η χρονική διάρκεια επιστροφής του στο διαστημικό σταθμό είναι 1min , από τη στιγμή που άνοιξε τα χέρια και τα πόδια του, πόσες στροφές θα κάνει μέχρι να επιστρέψει.
συνέχεια σε word
συνέχεια σε pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.