Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Μια ακόμη κατακόρυφη κίνηση ράβδου


Η ράβδος ΚΛ μήκους ℓ = 1m , μάζας m = 2 kg και ωμικής αντίστασης R = 2Ω μπορεί να κινείται χωρίς τριβές, σε επαφή με τους λείους κατακόρυφους αγωγούς Αx και Γy παραμένοντας συνεχώς κάθετη σε αυτούς. Τα άκρα Α και Γ των αγωγών συνδέονται μέσω ενός βαλλιστικού γαλβανομέτρου.  Το γαλβανόμετρο και οι αγωγοί Αx και  Γy δεν παρουσιάζουν ωμική αντίσταση ενώ το μόνο τμήμα του συστήματος που μπορεί να κινείται είναι η ράβδος.  Στο χώρο του συστήματος υπάρχει ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης B = 2Τ, με οριζόντιες δυναμικές γραμμές και φορά όπως στο σχήμα.  Τη χρονική στιγμή t0 = 0 η ράβδος αφήνεται ελεύθερη να κινηθεί, ενώ τη χρονική στιγμή tορ η ταχύτητα της σταθεροποιείται. Μέχρι τη χρονική στιγμή tορ έχει περάσει από το γαλβανόμετρο φορτίο q =  40C.
α) Ποια η σταθερή ταχύτητα που αποκτά η ράβδος;
β) Ποια η απώλεια μηχανικής ενέργειας του συστήματος μέχρι τη χρονική στιγμή tορ ;
γ) Ποια η χρονική στιγμή tορ;
δ) Αν από την αρχή του φαινομένου μέχρι τη χρονική στιγμή t1 = 1,6s έχει περάσει από το γαλβανόμετρο φορτίο q1 = 8C να βρείτε:
i)  Τις απώλειες μηχανικής ενέργειας του συστήματος μέχρι τη χρονική στιγμή t1.
ii)  Τους ρυθμούς μεταβολής της δυναμικής ενέργειας και της κινητικής ενέργειας της ράβδου καθώς και το ρυθμό απωλειών λόγω φαινομένου Joule στο σύστημα τη χρονική στιγμή t1.
Δίνεται g =10 m/s2

Απάντηση     word    pdf

Ανάλυση από τον Κώστα Ψυλάκο εδώ 


1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.