Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Δύο διαφορετικοί τρόποι μεταβολής της ροής

 Ένα αγώγιμο κυκλικό πλαίσιο με αντίσταση R=0,5Ω βρίσκεται μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο με το επίπεδό του κάθετο στις δυναμικές γραμμές, όπως στο πρώτο από τα παρακάτω σχήματα. Στο μεσαίο σχήμα βλέπετε την καμπύλη Α για την μεταβολή της μαγνητικής ροής που διέρχεται από το επίπεδο του πλαισίου, σε συνάρτηση με το χρόνο, ενώ στο δεξιό σχήμα την αντίστοιχη μεταβολή της απόλυτης τιμής της έντασης του ρεύματος που  διαρρέει το πλαίσιο, λόγω επαγωγής.

i) Να υπολογίσετε τον στιγμιαίο ρυθμό μεταβολής της μαγνητικής ροής τις χρονικές στιγμές t0=0 και t1=1s.

ii) Πόσο φορτίο πέρασε από μια διατομή του αγωγού στο χρονικό διάστημα 0-1s;

iii) Να υπολογιστεί η αρχική μαγνητική ροή (t0=0) που διέρχεται από το επίπεδο του πλαισίου, καθώς και ο μέσος ρυθμός μεταβολής της μαγνητικής ροής στο χρονικό διάστημα 0-1s.

iv) Σε μια επανάληψη του πειράματος, η μαγνητική ροή μεταβάλλεται όπως η κόκκινη ευθεία Β του σχήματος, όπου αυτή εφάπτεται στην καμπύλη Α, στο σημείο Ο, τη στιγμή t1=1s. Να κάνετε τη γραφική παράσταση της έντασης του ρεύματος, που διαρρέει τον κυκλικό αγωγό σε συνάρτηση με το χρόνο, για το χρονικό  διάστημα 0-2s και να υπολογίσετε την μέση ΗΕΔ που εμφανίστηκε στο πλαίσιο στο παραπάνω χρονικό διάστημα.


 

Απάντηση:

ή

 Δύο διαφορετικοί τρόποι μεταβολής της ροής
 Δύο διαφορετικοί τρόποι μεταβολής της ροής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.