Σελίδες

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ασκήσεις κρούσεων 2023-24

 645634 1

Σαν συνέχεια της ανάρτησης  Ασκήσεις Κρούσεων όπου περιλαμβάνει τις ασκήσεις Κρούσης, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2022-23. Για να μην μεγαλώσει και άλλο το αρχείο, οι ασκήσεις του 2023-24 αναρτώνται σε νέο αρχείο:

  Ασκήσεις κρούσεων 2023-24

ή

 Ασκήσεις κρούσεων 2023-24

οι προηγούμενες ασκήσεις

 Ασκήσεις κρούσεων

 Ασκήσεις κρούσεων

Ασκήσεις Ηλεκτρομαγνητισμού 2024

     

Δίνω σε ένα αρχείο pdf όλες τις ασκήσεις πάνω στον Ηλεκτρομαγνητισμό, που έχω δημοσιεύσει στο ylikonet, αλλά και πριν από αυτό, στο  Blogspot.

Έτσι για να υπάρχουν και αυτές…

Έτσι για να υπάρχουν και αυτές…

 


Ηλεκτρομαγνητισμός

ή

 Ηλεκτρομαγνητισμός

 Οι ασκήσεις του σχολ. έτους 2023-24 σε νέα ανάρτηση:

Ασκήσεις Ηλεκτρομαγνητισμού 2023-24

ή

 Ασκήσεις Ηλεκτρομαγνητισμού 2023-24

ΥΣ.

  1. Ας σημειωθεί ότι δεν θα αναρτηθούν οι λύσεις των ασκήσεων, αφού αυτές έχουν αναρτηθεί σε καθεμία χωριστά τη στιγμή της δημοσίευσης. Αν κάποιος επιθυμεί λύση μιας συγκεκριμένης άσκησης, δεν έχει παρά να την αναζητήσει στο δίκτυό μας.
  2. Το αρχικό αρχείο έχει ενημερωθεί μέχρι και τις ασκήσεις του σχολ. έτους 2022-23.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Κεντρικές ελαστικές κρούσεις

  

Δυο μικρές  σφαίρες Α και Β, με ίσες ακτίνες και με μάζες m1=3m και m2=m κινούνται στην ίδια ευθεία σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Η σφαίρα Α κινείται προς τα δεξιά (όπου ορίζουμε την θετική κατεύθυνση) με σταθερή ταχύτητα υ1=4m/s και κάποια στιγμή συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με την σφαίρα Β.

i)   Ποιες οι δυνατές τιμές ταχύτητας της σφαίρας Β,  ώστε να έχουμε κρούση μεταξύ των δύο σφαιρών;

ii)  Να βρείτε μια σχέση που να δίνει την ταχύτητα της σφαίρας Α μετά  την κρούση, σε συνάρτηση με την ταχύτητα της σφαίρας Β, πριν την κρούση, κάνοντας και την γραφική της παράσταση (υ1΄=f(υ2)). Στο διάγραμμα να σημειωθούν χαρακτηριστικές τιμές για τις ταχύτητες των δύο σφαιρών.

iii) Να υπολογιστεί η ταχύτητα της σφαίρας Β υ2 πριν την κρούση, αν η σφαίρα Α χάνει το 75% της κινητικής της ενέργειας κατά την κρούση.

iv) Να βρεθεί η κινητική ενέργεια της Β σφαίρας μετά την κρούση, αν κατά την κρούση η σφαίρα Α χάσει το 100% της κινητικής της ενέργειας, ενώ m=1kg.

Απάντηση:

ή

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Προτείνοντας μια ... γείωση

 

Ο αγωγός ΑΓ του σχήματος, έχει μήκος l=1m, μάζα m=0,5kg, αντίσταση r=5Ω και μπορεί να κινείται οριζόντια χωρίς τριβές, σε επαφή με δύο οριζόντιους παράλληλους στύλους xx΄ και yy΄, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν αντίσταση και οι οποίοι απέχουν κατά l. Στα άκρα x΄και y΄συνδέεται αντίσταση R=15Ω, μέσω ενός αρχικά ανοιχτού διακόπτη, ενώ στην περιοχή με γκρι χρώμα, υπάρχει ένα κατακόρυφο ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης Β=2Τ, σε μήκος d=1,6m. Σε μια στιγμή tο=0, ο αγωγός ΑΓ περνά από την θέση (1), απέχοντας κατά d1=0,3m από την περιοχή που καταλαμβάνει το μαγνητικό πεδίο και κινείται με ταχύτητα υο=0,6m/s, παράλληλη στον στύλο xx΄, όπως στο σχήμα. Τη στιγμή t1=1s που ο αγωγός βρίσκεται στη θέση (2), δέχεται μια σταθερή οριζόντια δύναμη  F, μέτρου F=0,2Ν, παράλληλη στην ταχύτητα υο, ενώ τη στιγμή t2=2s, κλείνουμε το διακόπτη δ. Για το χρονικό διάστημα από tο, έως τη στιγμή t3, όπου ο αγωγός  ΑΓ εξέρχεται από το μαγνητικό πεδίο, ζητούνται:

i) Να βρεθεί η ΗΕΔ από επαγωγή που αναπτύσσεται στον αγωγό, σε συνάρτηση με το χρόνο και να γίνει η γραφική της παράσταση (να φαίνεται και η εξέλιξη και για t > t3).

ii) Να γίνει η αντίστοιχη γραφική παράσταση της τάσης στα άκρα του αγωγού ΑΓ, την VΑΓ, σε συνάρτηση με το χρόνο.

iii) Να υπολογισθεί το έργο της δύναμης F.

iv) Να υπολογισθεί η θερμότητα που αναπτύσσεται στις αντιστάσεις (R και r).

v) Να επιβεβαιώσετε την διατήρηση της ενέργειας, με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα.

Απάντηση:

ή