Σελίδες

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Δύο ράβδοι, διαφορετικοί άξονες περιστροφής.

Δυο όμοιες ομογενείς ράβδοι (1) και (2) μήκους l, μπορούν να περιστρέφονται χωρίς τριβές γύρω από κατακόρυφο άξονα, διαγράφοντας οριζόντιο επίπεδο. Ο άξονας z1 περιστροφής της πρώτης, διέρχεται από το μέσον Κ της ράβδου, ενώ ο αντίστοιχος άξονας z2 της δεύτερης, περνά από το σημείο Ο, όπου (ΔΟ)= ¼ l. Σε μια στιγμή ασκούνται  στην πρώτη ράβδο, δυο οριζόντιες, σταθερού μέτρου δυνάμεις F1=F2=F, διαρκώς κάθετες στη ράβδο, η μια στο άκρο Α και η δεύτερη στο μέσον Ε της (ΚΑ). Την ίδια στιγμή στη δεύτερη ράβδο ασκούνται ίδιες δυνάμεις στα σημεία Η και Ζ, όπου (ΗΖ)= ¼ l.
i)  Για τα χρονικά διαστήματα, t1 και t2,  που θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί η πρώτη περιστροφή των δύο ράβδων, ισχύει:
α) t1 < t2,    β) t1 = t2,    γ)  t1 > t2.
ii) Αν L1 το μέτρο της στροφορμής της πρώτης ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της z1 και L2 η αντίστοιχη στροφορμή της δεύτερης ως προς τον άξονα z2, τις στιγμές t1 και t2, ισχύει:
α) L1 < L2,    β) L1 = L2,    γ)  L1 > L2.
iii) Τις στιγμές t1 και t2, που οι δυο ράβδοι έχουν ολοκληρώσει μια περιστροφή, έχουν κινητικές ενέργειες Κ1 και Κ2.  Για τις ενέργειες αυτές ισχύει:
α)   Κ1 < Κ2,   β)   Κ12,    γ)   Κ1 > Κ2.
iv) Ο άξονας περιστροφής ασκεί οριζόντια δύναμη:
α) Μόνο στην (1) ράβδο,   β) Μόνο στην (2) ράβδο,   γ) και στις δύο ράβδους,   δ) σε καμιά ράβδο.
Να δικαιολογήσετε τις απαντήσεις σας.

ή

Δύο ράβδοι, διαφορετικοί άξονες περιστροφής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.