Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Δύο άλλοι ασύμβατα κάθετοι αγωγοί

 

Ένας ευθύγραμμος, μεγάλου μήκους, κατακόρυφος αγωγός βρίσκεται στο επίπεδο της σελίδας και διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι1=5Α. Ένας δεύτερος οριζόντιος ευθύγραμμος αγωγός, είναι κάθετος στο επίπεδο της σελίδας στο σημείο Α, και διαρρέεται επίσης από ρεύμα έντασης Ι2=4Α,  με φορά προς τον αναγνώστη, όπως στο σχήμα (οι δύο αγωγοί αποκαλούνται ασύμβατα κάθετοι). Η απόσταση μεταξύ των δύο αγωγών είναι (ΟΑ)= d=0,4m.

i)  Να υπολογιστεί η ένταση του μαγνητικού πεδίου που δημιουργεί ο οριζόντιος αγωγός στο σημείο Ο, καθώς και η δύναμη που ασκείται σε ένα στοιχειώδες τμήμα ds1 μήκους 1cm του κατακόρυφου αγωγού, το οποίο έχει μέσον το σημείο Ο.

ii)  Αν το ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει το σημείο Α του οριζόντιου αγωγού με το μέσον Μ του τμήματος ds2 (ds2=ds1) σχηματίζει γωνία φ με την ΑΟ (ημφ=0,6 και συνφ=0,8), να υπολογίσετε την ένταση του μαγνητικού πεδίου στο σημείο Μ και να υπολογίσετε την δύναμη που το μαγνητικό πεδίο του οριζόντιου αγωγού, ασκεί στο τμήμα ds2.

iii) Ποια η αντίστοιχη απάντηση για το τμήμα ds3 συμμετρικού του ds2, ως προς το Ο;

Θεωρούμε ότι σε όλα τα σημεία κάθε στοιχειώδους τμήματος ds επικρατεί η ίδια ένταση με αυτήν του μέσου του, ενώ kκ=10-7Ν/Α2.

Απάντηση:

ή

 Δύο ασύμβατα κάθετοι αγωγοί

 Δύο ασύμβατα κάθετοι αγωγοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.