Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Κάτι σαν Torricelli…




Σε ένα δοχείο με μεγάλη διατομή επιφάνειας που περιέχει νερό τοποθετούμε στρώμα λαδιού ύψους h1=5m. Σε απόσταση h2=5m από την επιφάνεια του νερού ανοίγουμε μικρή οπή εμβαδού Α=2cm2, όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Το νερό εξέρχεται σε κλειστό δοχείο πολύ μεγάλου όγκου που περιέχει αέρα σε πίεση Pαερ=1,4Patm  και η οποία διατηρείται σταθερή μέσω αισθητήρα ο οποίος μπορεί να καθορίζει κάθε χρονική στιγμή την ποσότητα αέρα στο κλειστό δοχείο.
i) Να βρεθεί η πίεση σε σημείο Γ της διαχωριστικής επιφάνειας λαδιού – νερού.
ii) Να βρεθεί η ταχύτητα και η παροχή με την οποία εξέρχεται το νερό στο κλειστό δοχείο, αν η διατομή της ελεύθερης επιφάνειας του δοχείου είναι πολύ μεγάλη συγκριτικά με την οπή.

iii) Αν η διατομή του δοχείου έχει εμβαδόν Α1=10cm2, να υπολογιστεί ξανά η ταχύτητα εκροής του νερού τη στιγμή t=0 που εισέρχεται στο κλειστό δοχείο που περιέχει αέρα, καθώς και ο ρυθμός με τον οποίο κατεβαίνει η πάνω επιφάνεια του λαδιού.
iv) Να βρείτε που θα σταματήσει η ροή στην περίπτωση του ερωτήματος iii).
v) Αν η διατομή της επιφάνειας του δοχείου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της οπής, να βρεθεί ο ρυθμός μεταβολής της ποσότητας mol του αέρα dn/dt που θα πρέπει να εξέρχεται μέσω του αισθητήρα, για να διατηρείται η πίεση στο κλειστό δοχείο σταθερή.
Το αέριο στο κλειστό δοχείο θεωρείται ιδανικό και δεν διαλύεται στο νερό. Ισχύει για αυτό κάθε στιγμή η καταστατική εξίσωση των ιδανικών αερίων PV=nRT, όπου P η πίεση του αερίου, V ο όγκος του, n ο αριθμός των mol, Τ η θερμοκρασία του και R=8,314J/(mol·K)
Η θερμοκρασία του αερίου είναι σταθερή σε όλη τη διεργασία και ίση με Τ=2500/R K.

Δίνεται Patm=105Pa, η πυκνότητα του νερού ρν=103kg/m3, η πυκνότητα του λαδιού ρλ=800kg/m3 και το μέτρο της επιτάχυνσης της βαρύτητας g=10m/s2.



Απάντηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.