Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Λειάνσεις….

O Μπάρμπα Γιάννης  ο  σιδεράς  μη έχοντας δουλειά τώρα στην κρίση παίζει με ένα σιδερένιο δαχτυλίδι μάζας Μ  και ακτίνας R=1,5/π   m και με τον μικρό του εγγονό  το Φοίβο. Με ένα σιδηροτροχό λειαίνει το μισό δαχτυλίδι με αποτέλεσμα το μισό δαχτυλίδι να παρουσιάζει συντελεστή  τριβής  ολίσθησης με μία σανίδα μεγάλου  μήκους d1  μ1=0,1  ενώ το άλλο μισό που δεν έχει λειανθεί να παρουσιάζει συντελεστή τριβής με την ίδια σανίδα μ2=0,6. Ο μικρός   Φοίβος παίρνει το δαχτυλίδι και την σανίδα μήκους   και αρχίζει να εκτελεί διάφορα πειράματα για να διασκεδάσει τον παππού του.
Α ΠΕΙΡΑΜΑ:
Με την σανίδα δημιουργεί διάφορα κεκλιμένα επίπεδα σταθερής  γωνίας φ και παρατηρεί την κίνηση του δαχτυλιδιού.
Β ΠΕΙΡΑΜΑ:
Με την σανίδα δημιουργεί κεκλιμένο επίπεδο γωνίας κλίσης φ τέτοια ώστε το  ημφ=3/5  και αφήνει το δαχτυλίδι από το ανώτερο σημείο της σανίδας  με το σημείο επαφής του δαχτυλιδιού με τη σανίδα να είναι το σημείο όπου είχε αρχίσει την λείανση ο παππούς του.
α) Για ποια ανώτερη τιμή της εφαπτομένης της  γωνίας στο πρώτο πείραμα ο Φοίβος θα παρατηρεί συνεχώς κύλιση χωρίς ολίσθηση.
β) Αν στο δεύτερο πείραμα ο Φοίβος παρατηρεί αρχικά κύλιση του δαχτυλιδιού τι ταχύτητα έχει το κέντρο μάζας του δαχτυλιδιού μετά από μία πλήρη περιστροφή;

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι στην εκφώνηση πρέπει να αναφέρεται:
    α) ότι οι συντελεστές τριβής ολίσθησης είναι ίσοι με τους αντίστοιχους συντελεστές στατικής τριβής, και
    β) ότι στο β ερώτημα ο Φοίβος παρατηρεί αρχικά κύλιση χωρίς ολίσθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.