Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αλλαγή στην θέση ισορροπίας μιας ταλάντωσης

Σώμα μάζας m=1kg ισορροπεί με τη βοήθεια κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς Κ=100Ν/m έχοντας το άνω του άκρο ακλόνητα στερεωμένο.Tην χρονική στιγμή t=0 εκτοξεύουμε προς τα κάτω το σώμα με αρχική ταχύτητα μέτρου u0=2m/s.Tην χρονική στιγμή t=7π/60 s εφαρμόζουμε στο σώμα σταθερή  κατακόρυφη δύναμη μέτρου F=10N με φορά προς τα πάνω.
Α)Να αποδείξετε ότι το σώμα εκτελεί γ.α.τ. και πριν αλλά και μετά την εφαρμογή της δύναμης.
Β)Να βρεθεί η μέγιστη ταχύτητα του σώματος πριν αλλά και μετά την εφαρμογή της δύναμης.
Γ)Να βρεθεί η εξίσωση και να γίνει η γραφική παράσταση της δύναμης του ελατηρίου σε συνάρτηση με το χρόνο.
Δίνεται το g=10m/s2.



2 σχόλια:

  1. Χρηστο στο Γ ερωτημα υπολογιζω f=-1o-20sin10t και αντιστοιχα για την επομενη κατασταση βγαζω παλι -.Πραγματι π.χ για t=0 ειναι f=-10N αφου το σωμα απομακρυνεται απο τη θφμ και η φορα της f ειναι προς τα πανω αντιθετα απο τη θετικη φορα επιλογης που θεωρεις προς τα κατω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παύλο μόλις τώρα είδα το σχόλιο σου και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.Μάλλον θα έπρεπε να πάρω σα θετική φορά στην απόδειξη της γ.α.τ. την προς τα πάνω για να μην σας μπλέξω με την αλλαγή της θετικής φοράς όταν έψαχνα την σχέση της δύναμης του ελατηρίου.Εκανα "κολωτούμπα" και 180ο αλλαγή της θετικής φοράς για να βγει η εξίσωση χωρίς τα αρνητικά.Μάλλον θα δώσω μία διευκρίνηση για την θετική φορά ή θα αλλάξω την φορά κατά την απόδειξη της γατ για να είναι όλα καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.