Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Διαγώνισμα Ταλαντώσεις


Ένα διαγώνισμα στο κεφάλαιο των ταλαντώσεων αφιερωμένο σε όλους τους φίλους του δικτύου και λίγο παραπάνω σε έναν που έγινε πρόσφατα μπαμπάς για 2η φορά(Θοδωρής).
............................................................................................................................................................................

ΘΕΜΑ Β
Β3. Σε ένα εργαστήριο οι μαθητές πειραματίζονται με τον παλμογράφο δημιουργώντας διακροτήματα, βάζοντας κάθε φορά διαφορετικά ζευγάρια τιμών f1 και f2. Σε μία από τις δοκιμές προέκυψε το παρακάτω διάγραμμα x=f(t) ως αποτέλεσμα της σύνθεσης δύο απλών αρμονικών ταλαντώσεων που έχουν το ίδιο πλάτος Α, την ίδια διεύθυνση και θέση ισορροπίας αλλά παραπλήσιες συχνότητες f1 και f2 με f1>f2.

(Από τον Φυσικό-συγγραφέα Τσούνη Βασίλειο)

12 σχόλια:

  1. στο β3...ποιά είναι η λύση και ποιά η αιτιολογησή του ;
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Μηνά, στο χρονικό διάστημα από 0,5s μέχρι 1,5s, το σώμα εκτελεί 20 ταλαντώσεις, εαν τις μετρήσεις στο διάγραμμα, δηλαδή η συχνότητα του ημιτονοειδή παράγοντα είναι 20Hz
    Όμως: f=(f1+f2)/2 άρα f1+f2=40 (1)
    Επίσης Ιf1-f2I=fδ δηλ.f1-f2=1s (2)
    Από (1) και (2): 2f1=41 οπότε f1=20,5Hz και f2=19,5Hz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλησπέρα. Θα μπορούσες να μου εξηγήσεις την λύση στο β1?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή φίλη, σου στέλνω το λινκ με μία ανάρτηση του Διονύση από την οποία είχα κατά νου όταν έγραφα το διαγώνισμα. Με τη δράση της F το σώμα εκτελεί αατ(φυσικά γύρω από μία νέα ΘΙ που απέχει από την ΘΦΜ Δl=3/2(mg/k), δηλαδή βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής από τη θέση 1 στη θέση 2) και η διαδρομή από τη θέση(1) στην (2) είναι η διαδρομή από την πάνω ακράια στην κάτω ακραία θέση του. Οπότε για την απάντηση στο (α) ερώτημα έχεις Δt=T/2.
      Στην θέση (2) το σώμα έχει μηδενική ταχύτητα, οπότε αυτή θα αποτελεί και ακρία θέση για την ταλάντωση που θα εκτελέσει μετά την κατάργηση της F. Άρα για το (β) ερώτημα θα έχει Α=d

      Διαγραφή
  4. Το λινκ που προανέφερα είναι
    http://ylikonet.blogspot.gr/2011/10/blog-post_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να βοήθησα. Εαν όχι γράψε σχόλιο, και θα δώσω την απάντηση αναλυτικά σε ανάρτηση. Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ. Το Β1(β) το ειχα βρει και εγω. Με το Β1(α) ηταν το προβλημα.

      Διαγραφή
  5. Κύριε Καραπέτρο Καλησπέρα σας. Είμαι μαθητής της Γ λυκείου και προσπάθησα να λύσω το διαγώνισμα στα πλαίσια μιας επανάληψης στο 1ο κεφάλαιο, αλλά έχω κολλήσει σε αρκετά σημεία. Μήπως θα μπορούσατε να δημοσιεύσετε τις λύσεις ή τουλάχιστον τις απαντήσεις για να μπορέσω να καλύψω τις αδυναμίες μου; Σας ευχαριστώ πολύ για το πλούσιο υλικό που δίνετε και με έχετε βοηθήσει πάρα πολύ στο διάβασμά μου με τις ασκήσεις σας γιατί δεν πηγαίνω φροντιστήριο.Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Καραπέτρο σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε αφιλοκερδώς, για τις απαντήσεις του διαγωνίσματος. Να είστε καλά! Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τους συναδέλφους σας και τον κύριο Μάργαρη, για το πλούσιο υλικό αυτού του blog, που μας βοηθά σημαντικά στο διάβασμά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.