Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ενέργειες δύο ταλαντώσεων.

Ένα σώμα μάζας 1kg ηρεμεί στο πάνω άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου, το άλλο άκρο του οποίου στηρίζεται στο έδαφος. Προσφέροντας ενέργεια 2J στο σώμα, το μετακινούμε κατακόρυφα, μέχρι τη θέση που το ελατήριο αποκτά το φυσικό μήκος του και σε μια στιγμή που θεωρούμε t=0 το αφήνουμε να κινηθεί. Το σώμα κινείται προς τα κάτω (εκτελώντας α.α.τ.) μέχρι τη χρονική στιγμή t1 πριν σταματήσει στιγμιαία.
Χαρακτηρίστε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, δικαιολογώντας τις απαντήσεις σας.
i)  Τη στιγμή t1 το ελατήριο έχει δυναμική ενέργεια 2J.
Το ίδιο σώμα αφήνεται να πέσει πάνω στο ελατήριο από ύψος h=0,5m, οπότε για όσο χρόνο το σώμα βρίσκεται σε επαφή με το ελατήριο, εκτελεί α.α.τ.
ii)  Η ενέργεια της ταλάντωσης αυτής είναι 7J.
iii)  Ο χρόνος που το σώμα κινείται προς τα κάτω συμπιέζοντας το ελατήριο είναι ίσο με t1.
Δίνεται g=10m/s2.




2 σχόλια:

  1. Την άλλαξα λίγο και την έδωσα σε διαγώνισμα

    Α. Ένα σώμα μάζας 1kg ηρεμεί στο πάνω άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου, το άλλο άκρο του οποίου στηρίζεται στο έδαφος. Προσφέροντας ενέργεια 0,5J στο σώμα, το μετακινούμε κατακόρυφα, μέχρι τη θέση που το ελατήριο αποκτά το φυσικό μήκος του και σε μια στιγμή που θεωρούμε t=0 το αφήνουμε να κινηθεί. Το σώμα κινείται προς τα κάτω (εκτελώντας α.α.τ.) μέχρι τη χρονική στιγμή t1 πριν σταματήσει στιγμιαία.
    i) Να υπολογίσετε τη σταθερά του ελατηρίου.
    ii) Αν θεωρήσουμε θετικό ημιάξονα της κίνησης προς τα κάτω να γράψετε την εξίσωση της απομάκρυνσης σε συνάρτηση με το χρόνο.

    Β. Το ίδιο σώμα αφήνεται να πέσει πάνω στην ελεύθερη άκρη του ελατηρίου καθώς το ελατήριο έχει το φυσικό του μήκος, από ύψος h=0,15m. Το σώμα έρχεται σε επαφή με το ελατήριο το συμπιέζει και για όσο χρόνο βρίσκεται σε επαφή με το ελατήριο εκτελεί α. α. τ.
    iii) Να υπολογίσετε το πλάτος της νέας ταλάντωσης.
    iv) Αν ο χρόνος που απαιτείτειται από τη στιγμή που το σώμα έρχεται σε επαφή με το ελατήριο, μέχρι να σταματήσει στιγμιαία για πρώτη φορά είναι t2 , να υπολογίσετε το λόγο t1/t2 .
    v) Ποια θα είναι η ταχύτητα του σώματος τη στιγμή που θα χαθεί η επαφή με το ελατήριο;

    Δίνεται g=10m/s2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ποια ήταν τα αποτελέσματα Χρήστο;
    Φαντάζομαι όχι πολύ καλά;
    Είναι έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.