Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Στιγμιότυπο κύματος και φάσεις.

Δίνεται το στιγμιότυπο (α) του παρακάτω  σχήματος κάποια χρονική στιγμή t0, για ένα κύμα που διαδίδεται προς τα δεξιά, χωρίς αρχική φάση, ξεκινώντας από την πηγή που θεωρούμε ότι βρίσκεται στη θέση x=0.


i)   Ποια η φάση του σημείου Δ;
ii)  Για πόσο χρόνο ταλαντώνεται το σημείο Β;
iii) Πόσες ταλαντώσεις έχει εκτελέσει η πηγή του κύματος;
iv) Αναφερόμενοι στο (β) σχήμα που το κύμα διαδίδεται επίσης προς τα δεξιά ξεκινώντας επίσης από τη θέση x=0:
α)  Ποιες οι φάσεις των σημείων Γ και Ε;
β)  Ποια η αρχική φάση της πηγής;



5 σχόλια:

  1. Γειά σας κ Μάργαρη θα ήθελα αν σας είναι εύκολο να με βοηθήσετε να κατάλάβω κάποια πράγματα όσον αφορά το στιγμιότυπο κύματος που προέρχεται απο πηγή με αρχική φάση!Ανάλογα με την φάση της πηγής πάει και η φάση του σημείου που φτάνει το κύμα?Δλδ στη συγκεκριμένη άσκηση όποτε και να γράψω το στιγμιότυπο θα έχει το σημείο στο οποίο φτάνει φάση π?Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φάση του σημείου Δ (στο οποίο φτάνει το κύμα) στο α σχήμα θα έχει πάντα φάση 0, ενώ αντίθετα το σημείο στο οποίο φτάνει το β. κύμα θα έχει κάθε στιγμή φάση π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ αλλα για να διαλευκάνω καλύτερα την απορία μου θα ήθελα να φέρω ένα παράδειγμα.Αν έχουμε ένα κύμα που η "πηγή" του εχει αρχική φάση 3π/2 και το κύμα έχει περίοδο 2 s και μας ζητηθεί να γραψουμε το στιγμιότυπο για t= 1s.Με ποιά λογική θα λειτουργήσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα έλεγα ότι κρίσιμο στοιχείο είναι το εξής:
    Το σημείο που έχει φτάσει το κύμα, προς τα πού πρόκειται να κινηθεί; Προς τα πάνω ή προς τα κάτω;
    Δες την ανάρτηση:
    http://ylikonet.blogspot.com/2009/11/03m-2ms.html
    Για αρχική φάση 3π/2 έχουμε δύο περιπτώσεις:
    1) Η πηγή είχε ξεκινήσει την ταλάντωσή της προς τα πάνω έχοντας κάνει τα 3/4 μιας ταλάντωσης, οπότε για t=1s θα είναι στην μέγιστη θετική απομάκρυνση και το κύμα θα είναι μέχρι τη θέση 5λ/4, προχωρώντας με τη μορφή του α. σχήματος.
    2) Η πηγή ξεκίνησε να κινείται προς τα αρνητικά και για t=0 βρίσκεται στη μέγιστη αρνητική απομάκρυνση, οπότε για t=1s θα είναι στην μέγιστη θετική απομάκρυνση και το κύμα θα είναι μέχρι τη θέση 3λ/4 προχωρώντας με τη μορφή του β. σχήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πολύ νομίζω κατάλαβα κάτι καλύτερο,όλα έχουν να κάνουν με την κίνηση της "πηγής" πριν θεωρίσουμε εμείς t=0!θα το ξαναμελετήσω με άλλη βάση και αν χρειαστεί θα επανέλθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.